De Blue Zones De Blue Zones zijn gebieden verspreid over de wereld waar mensen langer leven in goede gezondheid. Er is onderzocht wat de overeenkomsten zijn in hun dagelijkse leefstijl. Ook al is het voedsel in Japan anders dan in Griekenland of Californië, er zijn overeenkomsten die opvallend zijn. Bijvoorbeeld dat men leeft in afgelegen gebieden midden in de natuur, ver van industrie en gejaagde stadse zaken. Het zijn kleine gemeenschappen die intens met elkaar samenleven. Ze hebben een actieve leefstijl met natuurlijk voedsel en ze leven zonder stress. Wat voeding betreft zijn er verschillen per land maar wat overeenkomt is dat men in alle Blue Zones geen bewerkte producten uit een fabriek eet. Geen brood uit de supermarkt, geen kant & klaar maaltijden, geen fast food maaltijden, borrelnoten, snoep etc. Alleen natuurlijke voeding met hoge voedingswaarden. Men zorgt met veel respect voor hun lichaam en geest. De vijf blauwe zones waar het leven zoveel gezonder isDe Blue Zones als leidraad naar een gezondere en natuurlijkere leefstijl
- Sardinië (Italie),
- Ikaria (Griekenland),
- Nicoya (Costa Rica),
- Okinawa (Japan),
- Loma Linda (Californië).
- De Blue Zones bewoners hebben elke dag een reden om op te staan. Een doel in het leven hebben en nuttig bezig zijn geeft eigenwaarde en levenslust.
- Actief leven en veel beweging. Mensen in de Blue Zones leven meer buiten, ze bewegen zonder erbij na te denken. Ze hoeven niet te sporten want ze bewegen veel en met pensioen gaan kennen ze niet, ze blijven werken.
- Geliefden, familie, vrienden en kennissen zijn heel belangrijk.
- Sociale contacten horen bij het dagelijks leven. Men leeft met elkaar. Het bij elkaar horen, erbij horen, behoren tot een gemeenschap, het hebben van familie en een vriendenkring heeft een positieve invloed op de gezondheid.
- Geen stress! De klok bepaalt niet de dag en dagelijks is er tijd voor ontspanning.
- Men eet matig, er zijn geen mensen met overgewicht.
- Men eet vooral plantaardig voedsel zoals groenten (uit eigen moestuin en tot wel 1 kg per dag!), peulvruchten, hele granen, noten, zaden, kruiden, knollen zoals kurkuma en daarbij wat zuivel, ei, vis en maximaal 2 x per week een beetje vlees.
- Af en toe een glas wijn bij het eten hoort erbij, liefst in gezelschap. (Deze stelling is wat betreft alcohol anno 2024 ingehaald door de wetenschap, alcohol heeft altijd een negatief effect op de (hersen)gezondheid)
- Men rookt niet,
- Men drinkt wel alcohol maar alleen wijn met mate en niet elke dag.
- Ze gaan niet naar de sportschool maar bewegen veel op een natuurlijke manier; wandelen, werken in de moestuin, dansen, zingen, passen op kinderen, maken plezier.
- Men is veel buiten in de zon (maar liggen niet te zonnen!). Buiten zijn is goed voor vit D3 en levensenergie.
- Men eet minder en stopt voordat ze echt 'vol' zitten. De Blue Zones regel is 80% is voldoende, dus 20 % eerder stoppen.
- Men eet alleen natuurlijke (onbewerkte) voeding met hoge voedingswaarden. Vis, vlees, ei en zuivel met mate. Men belast het lichaam niet met fabrieksvoedsel, snelle koolhydraten en geraffineerde suikers.
- Er is geen chronische stress, de klok bepaalt niet het leven.
- Men slaapt beter. Een kwalitatieve goede slaap en niet te lang of te kort.
- Familie, vrienden en kennissen horen bij het dagelijks leven, men zorgt voor elkaar.
- En misschien wel het belangrijkste van alles; iedereen weet wat zijn/haar doel in het leven is en waarvoor je ’s morgens graag je bed uit komt. Het doel dat tevens de reden is om goed voor jezelf en anderen te willen zorgen. Kortom; levenslust!
Bronnen: Bluezones.com, CMO-Stamm, Gezondeleefstijlcoach.nl, Pioppi-dieet.com.