Terug naar de homepagina
De impact van plastics op de mondgezondheid - Thumbnail

De impact van plastics op de mondgezondheid

Mede gestuurd door de wet- en regelgeving op het gebied van hygiëne en infectiepreventie is er binnen de mondzorg, een zeer groot gebruik van wegwerpproducten. Daarnaast is er een sterke tendens om de workflow handig en overzichtelijk te maken. Daarbij is het eenvoudiger om gebruikte producten weg te gooien dan herbruikbare producten te gebruiken. Deze producten worden tegen lage kosten in lagelonenlanden geproduceerd, eenmalig gebruikt en vervolgens weer weggegooid. Naast de CO2 uitstoot van productie en vervoer, creëert de verwerking van deze enorme stapel afval veel CO2.

Betere mondgezondheid door de plastic tandenborstel

Door de veelzijdigheid aan materiaaleigenschappen is plastic een prachtig en goedkoop product en heeft een grote vooruitgang gezorgd. Neem bijvoorbeeld de tandenborstel. Juist plastic heeft ervoor gezorgd dat de tandenborstel voor iedereen wereldwijd beschikbaar werd. Dit heeft voor een enorme verbetering van mondgezondheid gezorgd.

Duurzamere mondzorg

Echter is er in de loop der jaren meer en meer het besef gekomen dat de afvalkant van het gebruik van plastic nooit is meegenomen in zowel ontwerp en productie als kostenberekening van deze producten. Het kost plastic 400 jaar om af te breken in kleinere korreltjes plastic. Met andere woorden het blijft altijd in ons systeem zitten. Fabrikanten en overheden zijn al jaren bezig om oplossingen en maatregelen te bedenken om iets te doen aan deze afvalberg van plastic. Maar vooral de particuliere initiatieven hebben hier de aandacht voor gevraagd en gekregen. Denk met name aan de ‘Platicsoup Foundation’.

Beugelsenorthodontie.nl, Bloedendtandvlees.nl, Tandarstdoorn.nl, Tandarstenamsterdam.nl, Tandarstveldhoven.nl, Tandartsapeldoorn.nl, Tandartsdoorn.nl, Tandartsenaalsmeer.nl, Tandartsenalblasserdam.nl, Tandartsenalemere.nl, Tandartsenalphenaandenrijn.nl, en vele andere zetten zich in voor een duurzamere mondgezondheid.