DE MAAG, MAAGZUUR EN HET GEBIT, DE ROL VAN EEN (MINDER) GOED WERKENDE MAAG OP JOUW GEBIT
Iedereen kent het wel, je proeft maagzuur in je mond, tekenen dat je maag door iets wat je gegeten hebt of te veel stress even minder goed zijn werk kan doen. Maar wat als dit vaak voorkomt? Bijvoorbeeld je boert vaak op na het eten of door de dag heen, je hebt vaak oprispingen, je voelt je vaak misselijk, hebt weinig tot geen eetlust, een volheidsgevoel of je kunt juist oneindig eten en voelt geen rem, of veel scheurtjes op je tong. Tekenen om eens te kijken naar je maag. De vertering van voedsel start namelijk in de mond. Wanneer je voedsel waarneemt met je zintuigen komt er speeksel vrij in je mond. Het activeert je maag om te gaan verteren. De spijsvertering zorgt er ook voor dat de energie uit voeding verspreid wordt door heel je lichaam en organen, zintuigen, weefsel waaronder je gebit, goed gevoed worden. In de Traditionele Chinese geneeswijze (TCG) worden de maag en milt gezien als de spijsvertering. De maag zorgt voor het fermentatieproces waar de milt mee verder kan. Een spijsvertering die klachten geeft zorgt ervoor dat dit je nachtrust beïnvloedt en je minder energie hebt overdag. Dit heeft weer effect op je energie voor de dag. Het goed werken van de spijsvertering is in de Traditionele Chinese voedingsleer een belangrijke basis voor jouw gezondheid naast je constitutie, je DNA.